Persienner

Måttbeställda persienner eller plisségardiner?

Måttbeställda persienner var länge det enda alternativet för den som sökte invändiga sol- och insynsskydd till sina fönster. Med persienner kan man hjälpligt stänga ute solen, och även styra hur mycket solljus och värme man vill släppa in. Men en persienn har också några tillkortakommanden, som gör att det inte är den ideala lösningen mot sol- och ljusinsläpp och insyn. Och då har vi inte ens nämnt den estetiska aspekten. För låt oss vara ärliga, det är ju sällan av inredningsskäl man väljer att sätta upp persienner i fönstren.

Lyckligtvis är den som behöver sol- och insynsskydd i fönstren inte längre begränsad till att välja persienner. Sedan några år erbjuder vi ett alternativ som överträffar persiennen både vad gäller att stänga ute sol, värme och nyfikna blickar, nämligen plisségardinen. 

Vad är skillnaden mellan en persienn och en plisségardin?

Vad är då en plisségardin, och hur skiljer den sig från en persienn? För den som aldrig sett en plisségardin förut kan man lite förenklat förklara den som en “dragspelsgardin” (som för övrigt också är en äldre svensk benämning på plisségardin). Plisségardinen består av ett stycke veckat tyg som skurits till utifrån fönstrets dimensioner. Den sitter monterad i en list som satts upp i fönsteröppningen och täcker helt fönstret, minimalt med glipor längs sidorna. En plisségardin släpper alltså inte igenom ljus varken genom lameller och minimalt runt fönsterkarmen. För total mörkläggning så kan du välja att beställa sidoskenor.

Till skillnad från en persienn, som bara kan dras upp och ned från ett håll, kan vår modell plisségardin Flex® dras upp och ner från båda håll, så att man enkelt kan täcka bara den yta av fönstret man önskar. Denna modell av plisségardin sitter tryggt fast i sin utan att fladdra när man öppnar fönstret, och fungerar utmärkt även på vinklade ytor som i ett takfönster.

Flera olika modeller

Varje gardin kan ha sin egen unika uppsättning egenskaper. Du utgår från en modell som sedan skärs till utifrån ditt fönster storlek. Vi har gardinmodeller för vanliga fönster, för terrassen eller altanen, för takfönster, ja till och med för badrummet.

En särskild variant av plisségardin är Duettegardinen. Duette är ett registrerat varumärke, och deras lösning är en dubbelveckad gardin där varje dubbelt veck bildar en luftfylld horisontell cell. Det gör att Duettegardinen isolerar mycket väl, mot kyla på vintern och mot värme på sommaren. Vår variant av denna kallar vi för Dubbelcell/Honeycell.

Du hittar såväl Duette som andra typer av plisségardiner i vårt utbud, och vi hjälper dig gärna att hitta rätt modell för dina behov.

måttbeställda persienner

Oberoende av tyngdkraften

Eftersom vår plisségardin Flex sitter monterad i en ram, som i sin tur fästs i fönsterkarmen, så kan den hängas både i vanliga fönster och i takfönster eller glastak. Den kan även sitta i fönster som är svåråtkomliga, eftersom det går att automatisera en plisségardin på samma sätt som man automatiserar en markis med en liten elmotor. Då sköts upp- och nedhissning av din plisségardin bekvämt med en fjärrkontroll var du än befinner dig i rummet.

Anpassa utseendet efter rummet

Plisségardiner är eleganta, och de finns i en rad olika utföranden där tyg, ljusinsläpp, färg och mönster varierar. Det gör att du lätt kan komponera din egen favorit och verkligen anpassa din plisségardin så att den harmonierar med resten av rummet. Dina solskydd blir då en del av inredningen på ett helt annat sätt än de kunde blivit med vanliga måttbeställda persienner.

Aldrig mer persienner?

Så är plisségardinen alltid ett bättre alternativ än en persienn? Ja, vi tycker förstås det, men varför inte prova själv? Börja med att montera plisségardiner i de fönster där du har högre krav på estetik och förmåga att stänga ute ljus och värme, som till exempel i sovrummen eller på södersidan av huset. Gillar du känslan kan du därefter i din egen takt byta ut dina persienner mot plisségardiner allt eftersom de blir gamla och slitna.